Weet jij wat je voelt?
Communicatie,  Geluk,  Zelfreflectie

Weet jij wat je voelt?

Weet jij wat je voelt?

Bij communiceren spelen diverse factoren een rol, zoals ik ook heb geschetst in mijn communicatiemodel. Wat een grote rol speelt bij communicatie zijn emoties en gevoelens en hoe we die ‘inzetten’ tijdens onze communicatie.

Emotie is wat we laten zien en waar we naar handelen (bijvoorbeeld boos doen). De gevoelens die daarbij horen zijn de oorzaak van deze emotie. Het gevoel kan voortkomen uit een gebeurtenis.

Dit houdt in dat het gedrag wat we zien bij de ander, niet direct datgene hoeft te zijn waar het daadwerkelijk om gaat. Dit veroorzaakt verwarring in de communicatie. Onderstaand heb ik visueel gemaakt hoe dat werkt.

Overzicht van emoties en gevoelens
Helder zijn over je gevoelens

Naast het tonen van emoties is het in communicatie belangrijk om helder te zijn over je gevoelens: wat is het onderliggende gevoel van je boosheid, of waarom ben je bang of bedroefd? Door dit uit te leggen geef je helderheid over het waarom en zo ontstaat er (meer) begrip bij de ander voor jouw reactie / gedrag.

Stel:

Je hebt zojuist de gang gedweild en je partner loopt met vieze modderschoenen naar binnen. Jouw reactie: je doet boos en verwijt je partner dat hij/zij met vieze schoenen over de zojuist schoongemaakte vloer loopt.

Dit is jouw emotie. En begrijpelijk. Je zegt met deze reactie echter niets over hoe jij je voelt, wat het met jou doet. Omdat jij boos en verwijtend bent zal je partner in de verdediging gaan en heeft dit niet tot gevolg dat er begripvol wordt gereageerd. Hier heb je wel behoefte aan waarschijnlijk. Weet jij wat je voelt? Of niet? Gebruik hiervoor mijn zelfreflectiemodel.

Een andere reactie is bijvoorbeeld: zeg dat je merkt dat je boos doet en dat dit komt omdat het je frustreert en moedeloos maakt dat de gang alweer vies is en je deze net hebt schoongemaakt. Wellicht maakt het je verdrietig en heb je het gevoel dat het onbelangrijk is voor je partner.

Waarschijnlijk zal je partner, omdat je nu aangeeft welk gevoel de situatie jou geeft en je geen verwijten maakt, nu veel meer begrip tonen voor je. Wellicht pakt je partner wel de dweil.

Om te oefenen je gevoelens meer zichtbaar te maken (voor jezelf en voor anderen) en om te weten wat je voelt, kun je mijn zelfreflectiemodel gebruiken.

Succes!

DebbiesBlog

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *